Mikrobiom online szeminárium
KINEK AJÁNLOTT?
Azoknak, akik szeretnének többet tudni a mikrobiommal kapcsolatban.
AZ ELŐADÓ
Bóday Ádám
KURZUS HOSSZA
2 óra 17 perc 36 mp
A második agy online szeminárium
MIKROBIOM
A KURZUS LEÍRÁSA
Nem véletlenül használja a magyar nyelv az emésztő probléma kifejezést. Kevesen vannak tisztában a ténnyel, hogy problémáink nagy része odabent kezdődik. Rohanó világunkban civilizációs (hiány)betegséggé vált a mikrobiom (bélflóra) elszegényedése (és hiánya). Ez éppen annyira köszönhető a helytelen táplálkozásnak és az elfogyasztott táplálék minőségének, mint az emésztésről alkotott képünknek. A legtöbben nem ismerik az emésztés működését és jelentőségét is jócskán alulértékelik.
A mikrobiom most a tudományos érdeklődés fókuszába került. Egyre több, eddig nehezen magyarázható kórkép és folyamat nyert értelmet a mikrobiom behatóbb vizsgálatával. Ezeket az összefüggéseket szeretnénk megosztani veletek. A mikrobiom és az emésztés egyensúlyának helyreállítása is porondra kerül a gyakorlatban alkalmazható praktikákkal.
A KURZUS tematikája
1.1. Belsőséges kapcsolat Bélflóra
1.2. A külső védvonal a Bőrflóra és a nyálkahártyák
1.3. A mikrobiom mint szerv
1.3.1. Védelem – immunitás – az immunrendszer betanítása, az immunitás készültségének fenntartása, az immunitás védvonalai
1.3.2. Hormonok, hangulatok
1.3.3. Emésztés
2.1. Az elszegényedés okai
2.1.1. Higiénia hipotézis – háború a mikróbákkal
2.1.2. Császármetszés – steril születés
2.1.3. Anyatej – a legtökéletesebb szimbiotikum
2.1.4. Antibiotikumok
2.1.4.1. Gyógyszerek
2.1.4.2. Növekedés fokozók
2.1.5. Intenzív mezőgazdaság
2.1.6. Vezetékes víz
3.1. Az evolúciós folyamat – a mikróbák háziasítása
3.2. A természetes utánpótlás – alkalmazkodás a környezethez – a Föld meghódítása
3.3. A mikrobiom raktára a féregnyúlvány
4.1. A vegyes étrend
4.2. A szezonalitás
4.3. A napi ritmus és az étkezések
4.4. Természetes mikroflóra beszerzése
– A vizsgát a képzéstől számított 6 hónapon belül szükséges elvégezni.
– 60 összetett kérdés lesz
– 3 próbálkozási lehetőséged van
– 80%-ot el kell érni a sikeres vizsgához
6.1. Növekedés
6.2. Pihenés, rekreáció
6.3. Gyógyulás
7.1. A belsőnk lakóinak jelzései
7.1.1. Jóllakottság
7.1.2. Kívánósság, válogatás
7.1.3. Depresszió elvonási tünetek
8.1. Metabolikus utak
8.1.1. Cukor – glikogén
8.1.1.1. az izomraktárak –
8.1.1.2. zsírdepónia – inzulin hegyek
8.1.2. Fehérjék – drága energia
8.1.3. Zsír – koncentrált forma
8.1.3.1. Ki dönti el, mi lesz belőle?
8.1.4. Rostok – az emésztés edzése
8.1.4.1. A rost, mint lakhely teremtés
8.1.4.2. Rostok és a SCFAs
8.1.4.3. A rostok hatása a belső mozgásokra
8.2. A felkészülés – edzés
8.2.1. Funkcionális éhezés vége!
8.2.2. Az időzített éhség helye és szerepe a felkészülésben
8.2.3. Időzített emésztés?
8.2.4. energiaforgalom és teljesítmény szinkronizálása
8.3. Versenyláz – EUSTRESSZ
8.3.1. Teljesítmény és éhség
8.3.2. Teljesítmény és a raktárak használata
8.3.3. Tápanyag utánpótlás verseny alatt – mit esznek a pangó belek?
9.1. Kutatások a témában
9.1.1. Humán genom projekt mellékhatása – a hiányzó 30-40 ezer gén?
9.1.2. Kínai orvoslás
9.1.3. A fekál transzplantáció
9.1.4. Mikrobiom és az NCD-k – Tyúk vagy a tojás?
9.1.4.1. Obezitás
9.1.4.2. Diabetes 2 – 3
9.1.4.3. Autoimmun zavarok (Chron, SM, Allergiák)
9.1.4.4. GAP szindróma (Asperger, Autizmus, Kényszeresség, Figyelemhiány, hiperaktivitás –ADHD)
9.1.4.5. Rheumatoid arthritis
9.2. Probiotikumok
9.2.1. Kapszulázva
9.2.2. Természetesen
9.3. Prebiotikumok
9.3.1. Rostok, különleges cukrok,
9.3.2. Tasakosok
1
0.1. A reflux – a beindított emésztés
10.2. Laktóz intolerancia – enzimtermelés újraindítása
10.3. Glutén és kazein érzékenység – működő gyomor
10.4. Puffadások – SIBO – tisztuló vékonybél
10.5. IBS – az emésztés helyreáll
10.6. A farkasétvágy – egy porció elég
10.7. Ideális testsúly – a diéta betartása
10.8. Stressz küszöb – koncentráció