BodyMapping

=

típus:

állapotfelmérő módszer

=

eszközigény:

nem igényel eszközt

=

fejlesztés típusa:

hazai fejlesztés

=

elsajátítása edzői tapasztalatot igényel:

nem

=

módszer jellege:

inkább elméleti

MI A BODYMAPPING?

A BodyMapping egy olyan, különböző technikák és rendszerek tudásanyagára épülő állapotfelmérő módszer, melynek segítségével eljuthatunk az adott probléma, tünet kialakulásának valódi okáig.

További tudnivalók a Bodymapping módszeréről

BEMUTATÁS

Bármelyik sportolóval előfordulhat, hogy megfelelő edzéstervezés mellett is látszólag áttörhetetlen gátakkal, mozgásbeli hiányosságokkal, vagy visszatérő fájdalmakkal, sérülésekkel találja szembe magát.

A széles körben alkalmazott korrekciós gyakorlatok és a sérülések “pihentetése” sokszor nem elegendő, a sportoló képtelen visszatérni az eredeti szintjére.

A tünetek mögötti összefüggések felismerésével a problémák gyökeréig juthatunk, és így akár a megoldhatatlannak tűnő eseteket is eredményesen lehet kezelni – ebben segít a BodyMapping.

A BodyMapping rendszerező szemlélete, azaz a testről és a mozgásról megszerzett információk közötti összefüggések ismerete megtöbbszörözi nem csak a terapeuták, de az edzők hatékonyságát is.

A BodyMapping holisztikus megközelítést alkalmaz, az embert teljes egészében veszi szemügyre. A megfoghatatlan “holisztikusságot” a kötőszöveti rendszer (fascia – fasciális mátrix) megismerése teszi megfoghatóvá.

A módszer különböző technikákból, látásmódokból áll. Ezeket úgy kezeljük, mint “szemüvegeket”, egy szemüveg egy szemlélet. Ha edzéseiden képes vagy a BodyMapping szemüvegein keresztül nézni sportolóid mozgását, rengeteg újdonságot vehetsz észre, melyek segítenek majd egy jobb, egyéni edzésterv összerakásában, vagy épp egy elakadásból, sérülésből való sikeres továbblépésben.

HASZNÁLATA

A BodyMapping nem egy új terápia. Új szemléleteket, rendszereket ismerhetsz meg, melyek segítségével tisztább és átláthatóbb képet kaphatsz a hozzád fordulók problémájáról, így a sikerhez vezető utat könnyebb lesz megtalálnod.

A szemléletek gyakorlati alkalmazására helyezzük a hangsúlyt. Az eddigi szakmai tanulmányaid adják az alapot, a megszerzett tudásod és diagnosztikai eszköztárad újabb lehetőségeket kap ebben az új dimenzióban.

“Nincs recept”. Ez a BodyMapping szemlélet alapvetése. Miután több “szemüvegen” keresztül vizsgáljuk meg az adott problémát, nem mondhatjuk azt, hogy “adott probléma csak ettől, vagy csak attól van”. Holisztikusan gondolkodunk, az egész testet vesszük szemügyre, az összefüggéseket keressük meg.

OKTATÓI KÉPZÉS

BODYMAPPING - ÍZÜLETI MOZGÁSOK ELEMZÉSE KÉPZÉS BEMUTATÁSA

Az egynapos képzésen megismerkedhetsz a BodyMapping egyedülálló szemléletével. Vizsgáljuk a fizikai, testi eltéréseket, a mozgást, a test struktúráját (testtartást), a fascia-rendszert valamint az izomláncokat.

 • Erőnléti és fitnesz szakembereknek 100% 100%
 • Rehabilitációs szakembereknek 100% 100%
 • Kezdő szakembereknek 100% 100%
 • Laikusoknak 60% 60%
 • Haladó szakembereknek 70% 70%
 • Anatómiai tudás 60% 60%
 • Fittség 20% 20%
 • Mennyire használható már a képzés utáni napon? 100% 100%
 • Gyakorlat / elmélet aránya 50% 50%
A képzés leírása

A kurzuson olyan új gondolkodásmódot sajátíthatsz el, amelynek segítségével új szemszögből látod majd a sportolóid mozgását.

Elemezzük az ízületek mozgásterjedelmét, az ízületi-mozgásbeli összefüggéseket, akár sportspecifikus mozgások esetén is. Gyakoroljuk a “holisztikus” szemléletet, azaz egy-egy lokális probléma esetén is az egész testet vizsgáljuk, hogy megtaláljuk a tünet megoldásához szükséges kapcsolatokat.

A képzés instruktora

Csíky Ferenc – rehabilitációs szakember

A képzéssel járó előnyök
 • Könnyebben felismerheted a sportolóid, klienseid problémáját,
 • észreveheted a problémák, tünetek közti összefüggéseket, és
 • eljuthatsz a tünetek kialakulásáért felelős okokig. (pl. hogyan okozza egy vakbél heg a gyenge vállmobilitást?)

A BodyMappinget az általad már ismert módszerekkel – pl. korrektív gyakorlatok, kinesio tape, stb. – kiválóan összekötheted.

Gyógytornászként többször szembesültem azzal, hogy a mozgásszervi panaszokat nem lehet testtájakra lebontva kezelni. Sokat hallunk napjainkban az ún. holisztikus látásmódról, amikor is a testre egészként tekintünk és figyelembe vesszük a páciens érzelmi, fizikai és szociális állapotát is. Olyan szemléletmóddal ismerkedhettem meg, amely megfelel a holisztikus szemléletnek és ezáltal hatékonyabbá teheti a későbbi munkámat. A kurzus segítséget nyújt ahhoz, hogy az eddig tanultakat egységes rendszerbe foglaljuk, illetve további információkkal egészítsük ki és azokat a gyakorlatban is alkalmazni tudjuk, mint például az izomláncok-, illetve a fascia rendszerét és azok patológiai elváltozásait, továbbá egyes reflexológiai ismereteket.

dr. Kárpáti Klaudia

gyógytornász, Honvédkórház, Állami Egészségügyi Központ

PROGRAMOK