Buteyko Clinic Gyermekeknek online videó kurzus

A kurzus leírása

Az Buteyko Patrick McKeown által kidolgozott légzéssel foglalkozó rendszer, melynek alapja a helyes légzéstechnikák elsajátítása által végbemenő általános egészség és sportteljesítmény javulás. Patrick McKeown korunk egyik leinkább elismert Buteyko és légzésteraputája, akinek a rendszerét a 360AKADÉMIA képviseli Magyarországon.

Figyelem, magyar nyelven feliratozva!

 
Kevés szülő van tisztában azzal a ténnyel, hogy az arcunk formáját nem csak a genetikánk formálja, hanem ehhez köze van annak is, hogy nyitott szájjal éljük-e az életünket. A túllégzés okolható számos problémáért, mint: allergia, asztma, fogászati panaszok, alvászavar, figyelemzavar. A kutatások meggyőzőek, a megoldás pedig talán pedig egyszerűbb, mint hittük. A légzés optimalizálásával segíthetünk gyermekünknek, hogy megelőzzünk számos későbbi egészségügyi panaszt, és általában fókuszáltabb legyen az iskolában, mélyebben aludjon és pihentebben ébredjen. A hat rövid, magyarul feliratozott lecke segítséget ad a szülőnek abban, hogy a légzésről játékosan tudjon beszélni a gyermeknek és az alapokat képes is legyen megtanítani.

A kurzusról

A kurzus hossza: 42 perc 43 mp

Az Előadó

Patrick Mckeown

u

Kinek ajánlott

Azoknak, akik szeretnének többet tudni arról, hogy az Oxygen Advantage módszer hogyan használható gyermekek esetében.

A kurzus tematikája

1. Bevezetés a légzés működésébe & ’apró lélegzet visszatartások’ gyakorlat

A videó a légzés működésébe történő bevezetéssel indul. Patrick elmagyarázza a levegő útját, ahogy bejut az orron keresztül, végighalad a torkon át a légcsőbe, a hörgőkbe, a hörgőcskékbe, és végül a tüdőhólyagocskákba. Az orrlégzés rendkívül fontos a jó minőségű alváshoz, a koncentrációhoz, a nyugodt viselkedéshez, valamint a megfelelő sportteljesítményhez. Ráadásul intelligensebben is nézünk ki, ha az orrunkon keresztül lélegzünk. Így lélegeztek az őseink, valamint az állatok is. A macskák, a lovak, és Charlie a szamár is az orrán keresztül szívja be és fújja ki a levegőt. A nyelv helyes pozícióját úgy mutatjuk be, hogy a gyermekkel (esetünkben Laurennel) csettintéseket csináltatunk. A nyelvnek a szájpadláson kell pihennie, az ajkak pedig finoman össze vannak zárva. A helyes légzésmintákkal kapcsolatos instrukciókat követően Patrick az ’apró lélegzet visszatartások’ gyakorlatot (6. gyakorlat) tanítja meg Laurennek. Ezt a gyakorlatot gyakran használjuk a köhögés, zihálás és légszomj enyhítésére, valamint egyúttal kiváló módszer arra is, hogy a gyermeket megismertessük a lélegzet visszatartásának érzésével. Kérjük meg a gyermeket, hogy ülő helyzetben lélegezzen ki az orrán keresztül, fogja be az orrát, és tartsa vissza a lélegzetét 3-5 másodpercig.

2. Orr kidugító gyakorlat

Ez a video egy olyan egyszerű technikát mutat be, melynek célja a gyermek orrdugulásának felmérése. Fontos, hogy a gyermek egy papír alapú tapaszt viseljen a száján a gyakorlat során. Az orr kidugításához Lauren az orrán keresztül történő kilégzést követően visszatartja a lélegzetét és balra-jobbra dűlöngél, míg közepes-erős légszomjat nem tapasztal. Bátorítsd a gyereket arra, hogy a lehető legtovább tartsa vissza a lélegzetét. Ismételd meg 6-szor a gyakorlatot. Megjegyzés: nem alkalmazandók erős lélegzet visszatartások, ha a gyermek pulmonális hipertenzióban szenved. Valamint ha a gyakorlatot követően a gyermek
számára kényelmetlen érzést jelent az orron keresztül történő légzés, akkor elképzelhető, hogy meg van nagyobbodva az orrmandulája. A gyakorlat célja az orrban található gyulladás (tartós / allergiás rhinitis) csökkentése.
Ismételd meg az üzenetet, hogy az orrlégzéstől intelligensebbnek nézünk ki, valamint javítani tudjuk vele a sportteljesítményünket és a koncentrációnkat is.

3. "Lépések" gyakorlat

Gyerekek esetében ez a leghatásosabb gyakorlat a funkcionális légzésminták helyreállítására. Lauren a Lépések gyakorlatot sajátítja el. A kezdő szintű Lépések gyakorlatnál egy kilégzést követően visszatartja a lélegzetét, miközben megtesz néhány lépést. Néhány ismétlést követően – melyek révén a gyermek megérti a gyakorlat lényegét – Lauren addig végzi a Lépések gyakorlatot, míg közepes-erős légszomjat nem tapasztal. Az elért lépésszám feljegyzésre kerül a gyerekeknek szóló Buteyko kézikönyv („Always Breathe Correctly” – „Mindig lélegezz helyesen”) végén található lépésnaplóba. Miután végrehajtott néhány ismétlésnyi sétálás közbeni lélegzet visszatartást, Lauren a következő ismétlések során kocogás közben hajtja végre a
kilégzést követő lélegzet visszatartást. A gyerekek száját finoman leragasztjuk tapasszal, így bátorítva őket arra, hogy szokjanak hozzá az orrlégzéshez. A cél minden gyermek esetében az, hogy hetente 10 lépéssel növelni tudja a lélegzet visszatartás során elért lépésszámot.

4. Orrlégzés fizikális edzés során

Ezt a légzőgyakorlatot a gyermek sétálás vagy kocogás közben hajtja végre. A gyakorlat azzal kezdődik, hogy Lauren séta közben az orrán keresztül veszi a levegőt. Néhány percet követően befogja az egyik orrlyukát, így kizárólag egy orrlyukon keresztül vesz levegőt. Eközben az állkapcsa el van lazítva, a nyelve pedig a szájpadlásán pihen. Később a gyakorlat során Lauren 1 percig kocog, 1 percig sétál, majd ismét 1 percig kocog. A gyakorlat célja, hogy megtanítsuk a gyerekeknek a fizikális edzés közbeni orrlégzés fontosságát.

5. Lélegezz könnyen a hasadba

Egyes gyerekeknél – különösképpen azoknál, akik asztmában szenvednek, vagy hosszú időn keresztül a szájukon keresztül lélegeztek – szükség lehet helyreállítani a rekeszlégzést. Ez a gyakorlat azt mutatja be, hogy miként állítható helyre gyerekeknél a rekeszlégzés.

6. Az ajkak leragasztása alváshoz

Ez a videó az ajkak alváshoz történő leragasztásával foglalkozik. Patrick több különféle módszert is bemutat, melyek segítségével gyerekeknél is fenntartható az orrlégzés alvás közben.

Buteyko Gyermekeknek Online Videó Kurzus

1. Bevezetés a légzés működésébe & ’apró lélegzet visszatartások’ gyakorlat

2. ORR KIDUGÍTÓ GYAKORLAT

 

3. “LÉPÉSEK” GYAKORLAT

4. ORRLÉGZÉS FIZIKÁLIS EDZÉS SORÁN

5. LÉLEGEZZ KÖNNYEN A HASADBA

6. AZ AJKAK LERAGASZTÁSA ALVÁSHOZ